Sâmbăta de sus – satul Brâncovenilor

 

Într-un loc de poveste, chiar la poalele munţilor Făgăraş, se întinde satul Sâmbăta de Sus. Acesta nu este un sat ca oricare altul.

A fost, pe vremuri, moşia uneia dintre cele mai importante familii nobiliare de creştini adevăraţi, familia Brâncoveanu. De la primar, preot şi până la săteanul de rând toţi sunt oameni cumsecade şi cu frica lui Dumnezeu. Localnicii cu siguranţă muncesc în agricultură; ne putem da seama după numărul foarte mare de tractoare ale localnicilor, care îl depăşeşte chiar pe cel al unei comune normale.

 

De la un boier la altul

Prima atestare documentară a satului Sâmbăta de Sus datează din anii 1436 – 1437 când Vlad Dracul, domnul Ţării Româneşti, dăruieşte fraţilor Roman şi Ştefan Stan satul Voivodeni şi o parte din Sâmbăta de Sus.

Interesantă este istoria prin care a trecut satul de-a lungul timpului. În anul 1653, principele Ardealului Ch. Rakoczy al II-lea amanetează satul pentru 180 de galbeni bogatului boier muntean Vornicul Preda, din Brâncoveni. Satul trece apoi sub stăpânirea lui Papa, fiul lui Preda.

Noul principe al Ardealului Apoffy confiscă moşia. Această faptă ilegală îl indignă pe principele muntean Radu Vodă. El a făcut în aşa fel încât moşia să rămână la Papa.

În anul 1681, satul Sâmbăta de Sus se afla în proprietatea nepotului lui Preda, vornicul Constantin Brâncoveanu, viitorul domn al Munteniei. Acesta intervine de nenumărate ori în favoarea sătenilor, fie la Guvernul Ardelean, fie la Viena, pentru a fi scutiţi de taxe şi impozite.

Marea familie Brâncoveanu a ctitorit cele două biserici din sat şi a clădit Mânăstirea Sâmbăta.

 

Legenda Lacului Vlăgăreştilor

În sat circulă o legendă foarte interesantă. Din bătrâni se cunoaşte însemnătatea lacului Vlăgăreştilor. Acolo unde acum este lacul, cam la 5 kilometri depărtare de sat, se spune că mai demult era un sătuc care se întindea exact pe suprafaţa lacului. Iarna, în acel sătuc se ţineau şezători în fiecare seară. Oameni satului acela erau foarte păcătoşi şi exista o singură familie de creştini.

Într-o seară, toţi sătenii erau la şezătoare. Acolo au venit doi străini, iar unul dintre ei aveau un toiag mare în mână. Străinii au început să glumească şi să se înveselească cu toţi cei de la şezătoare. Acest lucru a durat cam până la miezul nopţii, când o fată a observat că străinii nu sunt oameni ca toţi ceilalţi, ci aveau picioare de gâscă şi mâinile roşii. În câteva clipe, toată lumea a aflat acest lucru, numai familia credincioasă nu. În marea agitaţie, unul dintre străini i-a chemat pe credincioşi afară, în timp ce acela ce a rămas în casă a bătut cu toiagul în podea, iar atunci pământul s-a crăpat în două, casa a intrat în crăpătură şi a ieşit apă. Toţi păcătoşii s-au scufundat cu casă cu tot şi a rămas doar familia de creştini.

Strigătele acestora s-au auzit mult timp din lacul format atunci. Credincioşii au plecat şi s-au stabilit unde este astăzi satul Sâmbăta de Sus. Localnici ne povestesc că şi acum, dacă te duci noaptea la lac, se mai aud gemetele păcătoşilor. Tot localnicii mai în vârstă ne-au spus că mult timp s-au mai văzut bârnele caselor în lac, dar acum aceste urme au dispărut şi a rămas doar legenda, spusă de bătrâni cu atâta patimă, încât nu poţi să nu o crezi.

 

Biserica răsăriteană şi apuseană

De când se ştiu, sâmbetenii sunt oameni credincioşi. Acest lucru l-au învăţat de la familia Brâncoveanu, care a murit pentru credinţa sa.

Pentru că satul este foarte mare, aici sunt două biserici: una în partea de apus a şi una în partea de răsărit a localităţii. În sat sunt doi preoţi.

Biserica răsăriteană

Locaşul de cult a fost zidit din piatră şi cărămidă de către călugărul Visarion, în anul 1787.

Egumenul Visarion Voileanu a dăruit bisericii o cruciuliţă din lemn de chiparos şi ferecată în filigrane de argint, adusă în anul 1760 de la Ierusalim. Biserica a fost zugrăvită de egumenul  Ionaşcu – Pană – Mihai de la mănăstire.

Biserica apuseană

Această biserică a fost clădită după anul 1657, nu se ştie exact data. Se ştie doar că biserica din Sâmbăta Apuseană este cea mai veche ctitorie a familiei Brâncoveanu în această zonă.

 

Şcoala

Se crede că prima şcoală ar fi fost cădită lângă mănăstire. După datele prezentate în monografia satului Sâmbăta de Sus, un bătrân, Moise Andreiaş, aminteşte de Ioan călugărul, care spune că „la mănăstire a fost prima şcoală şi după ce aceasta s-a stricat, dascălul Piltea a învăţat copiii în propria casă“. Pe acea casă ar fi existat semnătura originală a lui Brâncoveanu voievod.

La fel ca şi bisericile, şcoala, în vechime era împărţită în două.

Şcoala primară din Sâmbăta apuseană a avut primul edificiu din lemn cu o singură sală de clasă. Ea se găsea în spatele bisericii actuale. Primele date despre şcoală le avem din anul 1830, când instituţia avea un caracter confesional. În anul 1912 a fost construită încă o sală de clasă, iar în anul 1934 alta.

Şcoala din Sâmbăta de sus răsăriteană a fost clădită în anul 1851, având o singură sală de clasă. În anul 1870 a fost construită o altă şcoală din lemn.

La ora actuală, şcoala din Sâmbăta de Sus are o singură clădire, foarte mare. Aceasta a fost modernizată şi atinge cele mai înalte standarde.

 

Mitropolitul din Sâmbăta

Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, s-a născut în Sâmbăta de Sus. Acesta este cel mai de seamă fiu al satului.

S-a născut în anul 1948, iar în anul 1996 a fost instalat episcop al Caransebeşului.

Deşi îşi petrece majoritatea timpului călătorind prin mitropolia pe care o conduce, acesta nu şi-a uitat originile. De câte ori are ocazia, mitropolitul trece pe la casa părintească din Sâmbăta.

Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza a fost numit de curând cetăţean de onoare al comunei Sâmbăta de Sus.

 

Satul tractoriştilor

Dacă la început agricultura se lucra manual sau cu ajutorul animalelor, acum acest lucru s-a schimbat.

Sâmbăta de sus este cunoscută datorită numărului foarte mare de tractoare. În sat sunt peste 150 de astfel de vehicule. Sătenii spun că tractoarele sunt un adevărat sprijin la munca câmpului, dar aduc şi un venit în suplimentar.

 

Obiceiurile sâmbetenilor

În Sâmbăta de Sus există tradiţii şi obiceiuri păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţia, aşa cum se întâmplă în mai toate satele Ţării Făgăraşului. Şi aici se organizează ceata de feciori în preajma sărbătorilor de iarnă.

La Bobotează se obişnuia ca preotul să arunce crucea în apă. Toată suflarea satului se aduna pe malul apei şi urmărea acest obicei.

Sătenii sunt mândri de obiceiurile lor şi de câte ori au ocazia, le pun în practică.

 

Castelul brâncovenesc

La cinci kilometri de sat se afla o clădire care a fost un castel construit  la sfârşitul secolului al XVII-lea de Constantin Brâncoveanu. Acesta, în timp s-a deteriorat foarte tare şi a fost refăcut în anul 1800 de Grigore Ghica Brâncoveanu, nepotul domnitorului. Din vechiul castel s-au mai păstrat doar doi stâlpi care au fost folosiţi la poarta nouă.

Noul castel a fost dăruit de Grigore Ghica Brâncoveanu călugărilor greci din Braşov. Pe timpul reginei Maria Tereza, grecii i l-au dăruit acesteia. În anul 1920, castelul, grădina şi anexele aparţineau tot moşiei Brâncoveanu. Ele au fost cumpărate de un localnic din Sâmbăta Apuseană, cu suma de 800.000 lei.

În anul 1925 castelul intră sub administrarea Ministerului Cultelor din acea perioadă. Acesta a servit ca loc de odihnă pentru artişti, tabără de elevi, şcoală, depozit de legume şi fructe.

Acum, cădirea arată de nerecunoscut, este într-o stare avansată de degradare şi, după cum spunea un sătean, „probabil că Brâncovenii se răsucesc în mormânt la vederea unei astfel de grozăvii”.

Ioan Croitoru, primarul comunei, a declarat că un investitor din judeţul Bacău s-a arătat interesat să transforme castelul într-un hotel de patru stele. În urma unui parteneriat public-privat, primăria va concesiona terenul de 2,5 hectare pe o perioadă de 49 de ani, iar investitorul se obligă să reabiliteze imobilul, să amenajeze 15-20 camere şi să construiască o bază de agrement cu terenuri de tenis, handbal, o pistă de cai şi o piscină.

 

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti (1688-1714), a fost adus la tron de marea boierime. În vremea sa au avut loc intense acţiuni politice si diplomatice pentru stăvilirea expansiunii ţariste şi otomane. Folosind o politică abilă, s-a menţinut 26 de ani la domnie. Fiscalitatea excesivă din timpul domniei lui, determinată şi de cererile mereu sporite ale Porţii Otomane, a îngreunat viata maselor ţărăneşti şi orăşeneşti. A dus o politică externă şovăitoare. Angajându-se să dea ajutor lui Petru cel Mare în războiul ruso-turc din 1710-1711. Învinuit de trădare de către turci, a fost omorât la Constantinopol în 1714, împreună cu cei patru fii ai săi. În perioada în care a domnit, cultura românească a cunoscut o perioada de înflorire. Atunci au fost tipărite în Ţara Românească numeroase cărţi româneşti, greceşti, slave şi chiar arabe, turceşti şi georgiene şi a s-a născut în arhitectură un stil caracteristic, denumit brâncovenesc.

 

 

O mare parte din date prezentate mai sus au fost culese din monografia satului Sâmbăta de Sus, scrisă de Maria Olga Cornilă. Alte date, culese din Monografia Şcolii din Sâmbăta de Sus, din cartea „Biserici Vechi Romaneşti din Ţara Oltului“, scrisă de Valeriu Literat. Mulţumiri speciale preotului Ivaşcu Marcel, paroh la Sâmbăta Răsăriteană, domnului Ioan Croitoru, primarul comunei Sâmbăta de Sus şi tuturor sătenilor.

(Dragoş VULVARĂ)

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Raspunsuri to “Sâmbăta de sus – satul Brâncovenilor”

 1. anca spune:

  am citit articolul , foarte frumos dar cam incorecte unele dete , castelul Brancovenilor se afla in localitatea Sambata de Sus si a fost renovat , iar primarul este altul de 5 ani

  • master spune:

   Mulțumim că ne citiți ! Articolul a fost preluat din arhiva http://www.bzf.ro. El a fost scris cu câțiva ani în urmă, iar noi nu l-am actualizat. Cu siguranță aceste date vor fi actualizate pe masură ce această platformă de turism din Țara Făgărașului se va dezvolta. Mulțumim pentru faptul că
   ne-ați atras atenția!!!

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes