Obiective turistice Munții Făgăraș

La Est, au ca vecini Munţii Piatra Craiului, care pornesc de la Curmătura Foii.
La Vest, între Turnul Roşu şi Câineni, îi mărgineşte Defileul Oltului peste care îţi fură privirea Munţii Lotrului.
Iar spre Transilvania, se opresc la şesul Ţării Oltului dominându-l arogant printr-un abrupt tectonic.
În schimb, la Sud alunecă în culmi prelungi spre bazinul depresionar al Loviştei unde oamenii au trimis apele Argeşului la odihnă în Lacul de la Vidraru. Dincolo de bazin, nu mai sunt Munţii Făgăraşului – începe Culmea Coziei.
La final, calculăm cei 70 de km lungime şi cei 40 de km în profil transversal: rezultă că ai la picioare o suprafaţă de 2800 de km pătraţi! De pe ea se ridică să înţepe înaltul cerului vârfurile Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Viştea Mare (2527 m) şi Vânătoarea lui Buteanu (2507 m). Şi le-am adus aici doar pe cele mai mari…
Ca să calci pe pământ sigur, 26 de trasee turistice îţi deschid calea spre peisaje năucitoare. Timp frumos şi energie să fie!

Călătorului îi stă bine cu drumul, dar şi cu odihna: în Munţii Făgăraşului, se găsesc cele mai multe cabane montane şi submontane. Dintre cele montane – Cabana Turnuri (1520 m), Cabana Valea Sâmbetei (1401 m), Cabana Bâlea Cascada (1234 m), Hotelul Negoiu (1546 m) si Cabana Barcaciu (1550 m).
Nici măcar pe creastă nu scapi de odihnă: Cabana Podragu te aşteaptă – ca nici o alta – la cea mai înaltă altitudine din România (2136 m), iar Cabana Paltinul la 2044 m.
Oricum, n-ai nici o şansă să te epuizezi – numeroase refugii îţi ţin calea pe creastă. Dacă vrei să priveşti peisajul din zona sub-montană, poţi să tragi la Complexul Sâmbăta (730 m), Cabana Arpaş (600 m), cabana Vama Cucului (600 m) sau cabana Poiana Neamţului (706 m).

Ce trebuie musai să vezi în Munţii Făgăraşului:
Suind de la Cabana Turnuri spre Cabana Podragu, puţin înainte de final, uită o clipă de efortul pe care trebuie să-l faci ca să iei în piept panta abruptă şi uită-te în jur: eşti la peste 2000 de m şi de acolo vezi pe partea stângă cum se deschide maiestuoasă, incredibilă, valea de sub Vârfurile Podragu şi Tarita.
Nouă ni s-a oprit respiraţia… Şi nu era din cauza efortului de a urca.
Era copleşitoarea frumuseţe a unor locuri pe care, odată văzute, nu mai poţi să le uiţi niciodată. Nu le căuta pe acest site. Poza lor nu-ţi va da niciodată acelaşi sentiment pe care-l vei trăi fiind acolo…

cascada_balea_1

Cascada Bâlea (sau Urlătoarea Bâlei)
Cascada Bâlea te pune în faţa unui spectacol de o surprinzătoare frumuseţe. Un spectacol foarte accesibil acum, datorită Transfăgăraşanului- şoseaua de 90 de km care începe din localitatea Cârţa şi şerpuieşte ca un piton de asfalt prin Munţii Făgăraş cu direcţia Muntenia, ajungând pana la 2040 m. După ce Transfăgărăşanul te lasă la 1200 de m, la Cascada Bâlea, lasă-te copleşit de apa ce se prăvale ropotitoare preţ de 50-60 de metri, unii dintre cei mai impresionanţi 50-60 de m din Munţii Făgăraş. Întreaga poveste a acestei ape îşi are începutul la izvoarele pârâului Bâlea (mult mai sus), ajunge la apogeu în albia lacului cu acelaşi nume şi coboară până aici ca să-şi ia, în cădere, numele de cascada Bâlea. Pe scurt, unul dintre cele mai frumoase circuri glaciare.

Lacul Bâlea
La 2034 de metri înălţime întâlneşti Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar şi unul dintre cele mai frumoase din masivul făgărăşean. Lasă-ţi ochiul să se scalde pe întinderea de apă de peste 45 000 de mp pe care altădată era o insula ce se apropia de ţărm printr-un mic istm. Acum insula şi istmul s-au transformat într-o peninsulă ce poartă în spate una dintre cele mai căutate cabane din Munţii Făgăraş.
Merită să ajungi în aceste frumoase locuri dimprejurul lacului şi cascadei Bâlea. Sunt unele dintre cele mai frumoase, nu doar din aceşti munţi, ci din întregul lanţ carpatic.

   Lacurile Capra şi Căpriţa
Le vei găsi sub Şaua Caprei, mergând pe creastă la o altitudine de 2230 m. De cum ai ajuns aici ţi se deschide priveliştea apei din lacul Capra (mare cât să acopere 18 340 mp) care trece, printr-un canal lung de 8 metri, în albia Căpriţei (aproape de 9 ori mai mică decât Capra), pentru ca apoi să străbată barajul de 30 de m din spatele ei şi să îşi piardă urma, ascunzându-se în pământ.
Cabana Valea Sâmbetei
Se află la o înalţime de 1400 m, în partea estică a munţilor.
Mergi pe DN1, trecând prin satul Sâmbăta de Jos, apoi ia-o spre Mănăstirea Brâncoveanu pe un drum asfaltat şi, mai departe, pe un drum forestier de 4 km care continuă cu o potecă de munte ce şerpuieşte pe lângă firul pârâului Valea Sâmbetei. Aşa ajungi la una dintre cele mai importante porţi de intrare în munte:

Cabana Valea Sâmbetei.
De la cabana Valea Sâmbetei, aflată ca cele mai multe cabane din Făgăraş la limita golului alpin, ţi se va deschide în faţă o superbă privelişte asupra Văii Sâmbetei, cu a sa Fereastră Mare, dar şi celebrul Colţ Bălăceni, numit şi Matterhorn-ul României.
De aici poţi începe să urci spre creastă sau să porneşti pe un traseu de 5 ore spre cel mai înalt vârf din România – Moldoveanu (2 545 m).
De la cabană îţi va fi uşor şi vara şi iarna să ajungi spre partea superioară a văii Sâmbăta, unde îţi poţi petrece ziua pe trasee montane. Iarna, de la această cabană ai acces spre pârtiile naturale de schi care coboară în vale.
Pentru cazare, cabana are camere de 2, 3, 6 şi 8 paturi şi dormitoare comune, numite aici priciuri. În total 60 de locuri.

Valea Sâmbetei (adevărata crăiasă a zăpezii).
Uite un loc care aproape că nu ar spune niciodată “Valea!” sporturilor de iarnă.
La vest străjuită de impunătoarea Muchie a Drăguşului, la est de muchia Caţaveiu, valea Sâmbetei este una dintre văile nordice glaciare din Alpii Transilvaniei.
Acesta e locul sporturilor de iarnă, al schiului şi snowboardului mai ales. Să te tot dai pe aici până târziu, în primăvară, până la sfârşitul lunii mai, uneori chiar şi în iunie, când bujorii de munte îi iau în stăpânire versanţii.

Chilia Părintelui Arsenie Boca
La numai 20 de minute distanţă de cabana Valea Sâmbetei, ajungi la Chilia Părintelui Arsenie, loc sfânt săpat în piatră lângă un izvor de la care oamenii vin să ia apă sfinţită. Impresionantă imagine a creştinătăţii în mijlocul unor locuri Dumnezeieşti de frumoase.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu

cams sex
Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes