Mănăstirea Constantin Brâncoveanu- Sâmbăta de Sus

Aflată pe valea râului Sâmbata, la poalele Munților Făgăraș, mănăstirea Brâncoveanu este un așezământ monahal de călugări și este renumită ca loc de reculegere, mângâiere și întărire sufletească pentru credincioșii și vizitatorii ce se roagă ori poposesc în acest locaș sfânt.

Peisajul este divin și totul îmbie la liniște și rugăciune, sfidând parcă istoria zbuciumată a locului.

index

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de sus este una din cele mai cunoscute așezăminte monahale din țara noastră. Ctitorie brâncovenească și monument de arhitectură, vatră de spiritualitate ortodoxă și de cultură, aceasta se remarcă atât prin valoarea istorică a întemeierii ei, cât și prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii, care i-a crescut prestigiul și a diversificat mult obiectivele de interes duhovnicesc, cultural și turistic.

Istoria mănăstirii începe în secolul al XVII-lea când satul şi moşia din Sâmbăta de Sus au intrat în stăpânirea lui Preda Brâncoveanu, boier din Ţara Românească, bunicul lui Constantin Brâncoveanu, care ar fi construit aici inițial o bisericuţă din lemn pentru călugării sihaştri, ulterior aceasta fiind refăcută în piatră şi cărămidă de către domnitorul Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

În vara anului 1761 generalul austriac Bukow dispune distrugerea mănăstirilor pe care le considera focare primejdioase de menţinere a conştiinţei ortodoxe, Mănăstirea Brâncoveanu fiind singura scăpată de demolare probabil la intervenţia familiei Brâncoveanu, proprietara moşiei şi satului Sâmbăta. Acesta a fost momentul în care prestigiul ctitoriei brâncoveneşti a crescut şi mai mult.

Locaşul a fost însă distrus în noiembrie 1785, rămânând ruină vreme de un secol şi jumătate. Lucrările de refacere a bisericii au început din vara anului 1926, iar după anul 1990 mănăstirea a devenit centru de spiritualitate renumit în lume. Turiştii pot vizita aici biblioteca, muzeul şi centrul ecumenic Academia Sâmbăta.

Cladirile adăpostesc pe latura nordică noua biserică, cu hramul Sfinții Martiri Brâncoveni, turnul-clopotniță, stăreția și chilii, iar pe cea sudică, trapeza, chilii, casa domnească, biblioteca și muzeul.

Muzeul deține un valoros patrimoniu: colecția de carte veche, documente și manuscrise, colecțiile de artă bisericească (iconografie, veșminte liturgice, obiecte de cult), cea numismatică și de etnografie. În afara incintei, în imediata apropiere, Mitropolitul Antonie Plamadeală a ridicat Academia Sâmbăta – spiritualitate, cultură, artă, știință (inaugurată în 2005), cladire impunătoare, având sală de conferințe, trapeză și numeroase camere pentru cazare, centru internațional capabil să găzduiasca simpozioane, conferințe, cursuri, tabere și alte activități religios-culturale.

Muzeul Mănăstirii Brâncoveanu deține una dintre cele mai bogate colecții de picturi vechi pe sticlă, aparținând secolelor XVIII-XIX, în mare majoritate executate în manieră popular-naivă, icoane pe lemn, predominant fiind stilul brâncovenesc, veșminte preotești și arhierești, o colecție unică de carte veche, manuscrise, pergamente, scrisori, precum și o valoroasă colecție de obiecte de cult.

Accesul la mănăstire se face din DN1 ( E68), atât dinspre Făgăraș cât și dinspre Sibiu. În Voila, la intersecția cu șoseaua spre Sâmbăta de Sus, se urmărește indicatorul Complex Sâmbata (13 km);

Dispune de 250 de locuri de cazare în condiții de hotel la Academia Ecumenică. Prețuri acceptabile!

Adresa: Mănăstirea Brâncoveanu, com. Sâmbăta de Sus, 507266, jud. Brașov

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Raspunsuri to “Mănăstirea Constantin Brâncoveanu- Sâmbăta de Sus”

  1. Fritz Wibbeling spune:

    über hundert mal bin ich bei meinen Fahrten nach Bukarest daran vorbeigefahren ohne die Kirche / das Kloster zu besuchen, da ich nichts davon wußte. Bei meinem nächsten Besuch habe ich viel nachzuholen: auf den Spuren unseres geliebten PS Sofian und um die Vorlage für seine geplante neue Kirche mit eigenen Augen zu sehen.

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes