Barajul și lacul Vidraru

images

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru pe râul Argeș pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor. De asemenea, lacul si instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.

Situat între Munții Făgăraș și masivul Chițu, lacul adună apele râurilor CApra, Buda și ale câtorva afluenți direcți ( Râul Doamnei, Cernatul și Vâslanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 mc/s.

Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km.
Adâncimea maximă a apei este de 155 m lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960.  Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de mc de  rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

La data de finalizare aceasta s-a situat, masurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.

Pe Barajul Vidraru se poate practica sportul extremde Bungee jumping.

Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh. Ea are o capacitate instalată de 220 MW.

De la orașul Curtea de Argeș, venind spre DN1 (comuna Cârțișoara), drumul care trece prin față uzinei hidroenergetice Vidraru, pe baraj, urmat prin dreapta lacului Vidraru este spectaculosul Transfăgărășan DN7C.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Un raspuns to “Barajul și lacul Vidraru”

  1. Florentina spune:

    Lacul Vidraru este in ultimul timp o atractie turistica.

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes